Heb je al 3 dagen diarree? Wanneer je 3 dagen, 4 dagen diarree of 5 dagen diarree hebt, dan heb je last van acute diarree. Acute diarree is niets meer dan een plotseling optredende afwijking van het normale ontlastingspatroon. Bij diarree is ontlastig waterig en raak je meer ontlasting kwijt dan normaal.

Wanneer het langer dan twee weken duurt wordt er gesproken van een chronische diarree. Bij acute diarree heb je niet meer dan 14 dagen diarree. Normaal gesproken is acute diarree 4 dagen al opgehouden. Elke dag diarree hebben kan ontzettend vervelend zijn en daarom bespreken we nu de symptomen van 3 dagen diarree.

Symptomen van 3, 4 en 5 dagen diarree

Als je last hebt van acute diarree dan heb je vaker en dunnere ontlasting dan normaal. Je voelt je beroerd en je kunt ook last hebben van buikkrampen en vooral wanneer je naar de wc gaat. Je kunt daarnaast nog last hebben van koorts, misselijkheid en braken. Soms kun je ook bloed om slijm zien bij de ontlasting. Wanneer je deze klachten hebt, dan is het waarschijnlijk dat je last hebt van acute diarree.

Acute diarree wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie in de darmen. Vaak is deze infectie het gevolg van een besmetting van een virus, bacterie of protozo. Deze ziekteverwekkers kun je binnen krijgen via:

  • Voedsel
  • Hierbij gaat het meestal om vlees, vis of schaaldieren die niet goed of te lang bewaard zijn of niet door en door gaar waren; ook kan het komen van niet goed gewassen groente of fruit.
  • Besmet water
  • Contact met de ontlasting of het speeksel van iemand die diarree heeft

Vooral wanneer tijdens een verblijf in de (sub) tropen is de kans op besmetting een stuk groter. Dit komt door de slechtere hygiƫnische omstandigheden.