We spreken van chronische diarree als de klachten met de dunne ontlasting langer dan 14 dagen aanhouden. Soms kan het daarna weer overgaan, maar dat hoeft echter niet. Een achterliggende aandoening kan de oorzaak zijn van chronische diarree. In sommige gevallen kan dat leiden tot dunne ontlasting voor de rest van uw leven. Dit wil echter niet zeggen dat u dagelijks diarree heeft, maar wel dat het regelmatig weer terug kan keren. Het lichaam probeert steeds weer het lichaam te reinigen, maar waarom? Er zijn vele oorzaken denkbaar voor chronische diarree. Als u met langdurige diarree klachten bij de huisarts aan de bel trekt zal er hoogstwaarschijnlijk een ontlastingsonderzoek gaan plaatsvinden. Hier zult u thuis wat ontlasting dienen op te vangen waarna deze door een laboratorium onderzocht zal worden.

Oorzaken chronische diarree

De oorzaken van chronische diarree kunnen uiteenlopen. U kunt een prikkelbare darm hebben, wat opzich niet gevaarlijk is, enkel zeer lastig. U kunt allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, uw darmslijnvlies kan ontstoken zijn (Ziekte van Crohn), u kunt last hebben van stress, bijwerkingen ervaren van medicijnen of een aandoening hebben aan de galblaas, lever of bijvoorbeeld de alvleesklier. Door middel van het laboratoriumonderzoek bij chronische diarree kan men uitsluitsel geven over de exacte oorzaken van de diarree. Meestal zal de huisarts u verwijzen naar een maag-darm specialist in het ziekenhuis. Naast de ontlastingtest kan u ook onderzocht worden met een ademtest, radiologie, colloscopie of gastroscopie. Deze laatste 2 onderzoeken gebeuren met een klein slangetje die in het lichaam wordt aangebracht. Aan het einde van dit slangetje zit een camera die de darmen van binnenuit kunnen bekijken. Hierdoor kan de oorzaak van de chronische diarree opgespoord worden.

Prikkelbare darm

Vele Nederlanders hebben een prikkelbare darm. Dit is vervelend, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Hierdoor zal uw ontlasting steeds kunnen variƫren. Van dikke ontlasting wat u moeilijk kwijt kunt tot aanhoudende diarree. Vaak kan een aanpassing van het voedingspatroon al goede resulaten opleveren. Uw specialist in het ziekenhuis kan u hierbij helpen om de chronische diarree een halt toe te roepen. Een diƫtiste kan hier ook bij helpen.