Heb je last van darmen diarree? Dunne darm diarree is vaak onschuldig, maar is vooral ook een erg lastige stoelgangprobleem. Als je last van darmen diarree hebt, dan kun je dat vaak definiëren als een overvloedige, papperige en vloeibare ontlasting. Je spreekt van last van darmen en diarree als iemand meer dan drie keer per dag last heeft van vloeibare of zachte ontlasting.

De rommelende darmen en diarree kunnen acuut zijn, maar het kan ook chronisch zijn. Je spreekt van een acute darmen diarree wanneer de diarree acht tot tien dagen aanhoudt. Wanneer het meer dan drie weken duurt, dan wordt er gesproken van een chronische diarree, die in sommige gevallen manden of zelfs jaren aan kan houden. In de meeste gevallen wordt chronische diarree in het begint verward met een acute diarree.

Dunne darm diarree bij baby’s en kinderen

Wanneer kinderen last van darmen diarree, dan hebben zij tenminste drie keer per last van last van darmen en diarree. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld rommelende darmen en diarree drie keer per dag. Hoe gevaarlijker de diarree is hoe hoger het risico op uitdroging is. Bij een gewichtsverlies van meer dan 5% is een bezoek aan de dokter noodzakelijk en bij meer dan 10% zal een kind dringend opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.

Bij kinderen en baby’s is diarree vaak te wijten aan een virus. Bij kinderen jonger dan twee jaar wordt diarree vaak veroorzaakt door het Rotavirus. De eerste voorzorg die je zult moeten nemen is bij andere kinderen in huis de handen zorgvuldig wassen na het schonen van de luier.

Behandeling van diarree bestaat uit veel drinken, omdat je zo het vochtgehalte op peil houdt. Normaal blijven eten is ook belangrijk, want juist vezels kunnen het vocht binden. Het is ook mogelijk rehydratatie-oplossingen te gebruiken zoals ORS. Deze poeders worden aangelengd met water en leveren de mineralen en suikers die de vochtopname bevorderen. Deze middelen zijn te vinden in de apotheek.