Diarree bij peuters komt vaker voor dan je denkt. Diarree peuter is vervelend voor zowel je kind en voor jezelf als ouder. Maar hoe kun je diarree peuter stoppen en waardoor ontstaat het? Wat houdt gele diarree peuter en wanneer je spreek je eigenlijk van peuter diarree?

Veel peuters hebben last van diarree. Wanneer de ontlasting van uw peuter waterdun is of uit onverteerde voedselresten bestaat, stinkt en wel vier tot tien keer per dag voorkomt, praat je over peuter diarree. Als je peuter verder goed groeit en verder geen klachten heeft.

Waardoor ontstaat peuter diarree?

De diarree peuter kan bij peuters worden veroorzaakt door een infectie om nog niet goed werkend darmen. In de meeste gevallen is het een gevolg van te weinig vezels eten, te veel suiker en te weinig vet.

Tot ongeveer 3 jaar oud is een ontlasting van 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen normaal is? De consistentie van de poep is vaak nog erg wisselend zonder dat er sprake is van gele diarree peuter.

Hoe kan ik diarree peuter stoppen?

Bij gezonde voeding is bij peuter diarree vaak de boosdoener en daarom ook erg belangrijk. Hieronder vindt je de vier V’s, waardoor je ervoor zorgt dat de diarree voor je peuters snel vermindert en zelfs overgaat.

Vet

Zorg dat je peuter voldoende vet binnen krijgt. Vet zorgt er namelijk voor dat het eten langzamer door het maag-darmkanaal gaat, wat de diarree vermindert. Je kunt simpel meer vet in zijn dieet gebruiken door boter op brood te smeren of jus bij het avondeten te gebruiken.

Vezels

Vaak krijgen peuters te weinig vezels binnen, terwijl juist vezels goed zijn voor de vertering en zorgen dat de ontlasting steviger wordt. Vezels vind je o.a. in volkorenbrood, pasta, aardappelen. Geef je peuter dus genoeg sneetjes volkorenbrood en aardappelen, rijst of pasta bij het avondeten.

Vocht

Als je kind diarree heeft, is het belangrijk dat hij genoeg drinkt zodat hij niet uitgedroogd raakt. Zorg dus dat het genoeg drinkt, maar geef niet meer dan een liter vocht. Kinderen tot vier jaar oud hebben namelijk maar 0,75 liter vocht per dag nodig.

Vruchtensuiker

Fruit is gezond voor je peuter, één of anderhalf stuks fruit per dag is prima. Maar wees voorzichtig met vruchtensappen zoals appelsap en limonade. Vaak bevatten deze dranken teveel suiker en de fructose, die voor overgewicht kunnen zorgen en houden dit soort dranken ook de diarree in stand.